

Informacja żywieniowa | 1 tabletka |
*% RWS |
Witamina A (RE) |
800 µg | 100% |
Witamina D |
5 µg | 100% |
Witamina E (á-TE) |
12 mg | 100% |
Witamina B1 |
1,1 mg | 100% |
Niacyna (NE) |
16 mg | 100% |
Biotyna |
50 µg | 100% |
Kwas pantotenowy |
6 mg | 100% |
Witamina C |
120 mg | 150% |
Witamina B2 |
2,1 mg | 150% |
Witamina B6 |
2,1 mg | 150% |
Witamina B12 |
3,75 µg | 150% |
Kwas foliowy |
300 µg | 150% |
Żelazo |
14 mg | 100% |
*RWS - referencyjna wartość spożycia.
Składniki: regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja wypełniająca – sorbitol, regulator kwasowości - węglany sodu; aromaty, witaminy (kwas L-askorbinowy – wit. C, octan DL-alfa-tokoferylu - wit. E, amid kwasu nikotynowego – niacyna, octan retinylu - wit. A, D-pantotenian wapnia - kwas pantotenowy, D-biotyna - biotyna, cyjanokobalamina - wit. B12, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – folian, chlorowodorek pirydoksyny - wit B6, ryboflawina - wit. B2, monoazotan tiaminy – wit. B1); substancje słodzące – cyklaminian sodu, sukraloza, acesulfam K; diglicynian żelaza (chelat aminokwasowy żelaza Albion) – żelazo; nośnik (substancji słodzącej) – glikol polietylenowy, barwnik – beta-karoten (dla smaku pomarańczowego).
Produkt zawiera substancje słodzące.
Gold-Vit® complex + żelazo
Witaminy + 14 mg żelaza w 1 tabletce musującej
Gold-Vit® complex + żelazo to suplement diety w postaci tabletek musujących, zawierający kompozycję witamin, w tym witaminy: C, B2, B6, B12, kwas foliowy oraz wysoko przyswajalną formę żelaza Ferrochel® w postaci chelatu aminokwasowego Albion® (diglicynian żelaza).Żelazo Ferrochel® charakteryzuje się wysoką biodostępnością oraz dobrą tolerancją i redukcją efektów ubocznych ze strony układu pokarmowego.
Badania naukowe udowodniły, że żelazo:
- jest nieodzownym składnikiem białek hemowych i żelazowo-siarkowych, które transportują tlen we krwi i w tkance mięśniowej,
- uczestniczy w metabolizmie energetycznym komórek,
- odgrywa zasadniczą rolę w tworzeniu hemoglobiny i czerwonych ciałek krwi,
- podobnie jak witaminy: C, B2, B6, B12 i kwas foliowy przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego.

Przeznaczenie
Preparat przeznaczony: jako uzupełnienie codziennej diety w witaminy, w szczególności C, B2, B6, B12, kwas foliowy – uczestniczące w procesach krwiotwórczych oraz jako preparat ułatwiający pokrycie zapotrzebowania na żelazo – składnik hemoglobiny, który jest nośnikiem tlenu w organizmie. Szczególnie polecany osobom mającym zwiększone zapotrzebowanie na żelazo – w okresie wzmożonej aktywności fizycznej, dawcom krwi, wegetarianom oraz kobietom w ciąży, karmiącym, planującym ciążę, w okresie okołomenstruacyjnym.Dawkowanie
Zalecana dzienna porcja: 1 tabletkę, rozpuścić w 200 ml wody. Najlepiej smakuje schłodzony.Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Uwaga: preparatu nie należy stosować w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek jego składnik.
Czy wiesz, że...
- Żelazo to jeden z najcenniejszych mikroelementów w naszym organizmie.
- Żelazo jest składnikiem hemoglobiny (czerwony barwnik krwi, białko zawarte w erytrocytach, które jest odpowiedzialne za transport tlenu) i mioglobiny (białko obecne w mięśniach).
- W krwi człowieka jest ponad 25 milionów erytrocytów.
- W szpiku kostnym żelazo służy do budowy nowych erytrocytów.
- W ciągu każdej sekundy szpik kostny produkuje 3 miliony erytrocytów, a każdy z nich żyje ok 120 dni.
- Bez żelaza transport tlenu we krwi i proces oddychania komórkowego nie byłby możliwy.
- Ile puszek krwi masz w organizmie? Dorosła kobieta 12-15 puszek 0,25 l – a mężczyzna 15-18 puszek 0,25 l.
- Deficyty żelaza w naszym organizmie są zazwyczaj efektem nieodpowiedniej diety. Wśród osób narażonych na niski poziom żelaza są:
- wegetarianie
- osoby stosujące restrykcyjne diety
- osoby intensywnie uprawiające sport
- kobiety w ciąży, karmiące i planujące ciążę
- dawcy krwi - Według Instytutu Żywności i Żywienia dzienne spożycie żelaza powinno wynosić odpowiednio:
- niemowlęta od 0,5 do 1 roku życia - 11 mg
- dzieci w wieku 1-3 lata - 7
- dzieci w wieku 4-12 lat (w tym dziewczęta, u których nie wystąpiła miesiączka) - 10 mg
- chłopcy 13-18 lat - 12 mg
- mężczyźni powyżej 19 roku życia - 10 mg
- dziewczęta 13-18 lat (oraz 10-12 lat, jeśli wystąpiła miesiączka) - 15 mg
- kobiety 19-50 lat - 18 mg
- kobiety powyżej 50 lat - 10 mg
- w trakcie ciąży - 27 mg
- w trakcie laktacji - 10 mg - Żelazo z produktów roślinnych ma niski stopień wchłaniania. Doskonałym źródłem żelaza jest czerwone mięso, ryby, podroby i jajka.
- Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza niehemowego.