

Informacja żywieniowa | 1 kapsułka | %RWS* |
Witamina D |
25 µg (1000 IU) | 500% |
*RWS - referencyjna wartość spożycia.
Składniki: trójglicerydy o średniej długości łańcucha (olej MCT), mieszanina tokoferoli – substancja przeciwutleniająca, cholekalcyferol – wit. D, żelatyna – składnik otoczki.
Gold-Vit™ D Forte 1000 j.m.
1000 j.m. witaminy D w 1 kapsułce
Gold-Vit™ D Forte to suplementy diety w postaci kapsułek płynnych Flow Caps o zawartości witaminy D 1000 j.m.Badania naukowe udowodniły, że witamina D:
- pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,
- przyczynia się do prawidłowego wchłaniania wapnia i fosforu,
- przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu wapnia we krwi,
- bierze udział w procesie podziału komórek,
- jest potrzebna dla normalnego wzrostu i rozwoju kości u dzieci,
- pomaga we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Gold-Vit™ D Forte to witamina D zamknięta w innowacyjnej formie kapsułek płynnych Flow Caps Liquid Technology®, która gwarantuje:
- maksymalnie szybkie wchłanianie i przyswajalność składników aktywnych,
- szczelne zamknięcie tzw. bandaż, zapewniający zachowanie cennych właściwości i najwyższą jakość produktu
- gęstą strukturę żelatynowej kapsułki, przez co jest mniej przepuszczalna, dzięki czemu składniki nie są utleniane i zachowują wysoką jakość
- kapsułki Flow Caps posiadają mały i opływowy kształt, dzięki któremu są niezwykle łatwe do połknięcia

Przeznaczenie
Gold-VitTM D Forte jest przeznaczony w szczególności dla dzieci starszych oraz młodzieży w okresie intensywnego wzrostu, kobiet w ciąży i karmiących piersią, kobiet w okresie menopauzy oraz dla osób starszych.Dawkowanie
Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka po posiłku lub inaczej po konsultacji z lekarzem.Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Czy wiesz, że...
- Witamina D jest wyjątkowa, ponieważ nasz organizm może wytworzyć ją sam pod wpływem promieni UV oddziałowających na skórę. Szacuje się, że aż 80% pochodzi z syntezy skórnej, a jedynie 20% dostarczamy wraz z pożywieniem. Podstawowym źródłem witaminy D w diecie są ryby morskie, żółtko jaja, ser żółty i mleko.
- Największe znaczenie dla człowieka mają witamina D3 (cholekalcyferol) oraz witamina D2 (ergokalcyferol), które nie wykazują działania biologicznego. Są one jednak substancjami wyjściowymi, ulegającymi w organizmie cyklowi przemian , które prowadzą do powstania ich aktywnych i czynnych metabolitów. Cykl prowadzący do powstania aktywnej formy witaminy D nazywa się: "systemem endokrynnym witaminy D".
- Podstawowym badaniem diagnostycznym pozwalającym sprawdzić poziom witaminy D w organizmie jest oznaczenie w surowicy krwi poziomu 25-hydroksywitaminy D.