

Informacja żywieniowa | 1 kapsułka |
Pure Way- C® | 556 mg |
w tym: Witamina C | 500 mg, (625%*) |
Bioflawonoidy cytrusowe (z ekstraktu oraz PureWay-C®) |
100 mg |
*RWS - referencyjna wartość spożycia.
Składniki: mikrokapsułkowany kwas L-askorbinowy [PureWay-C®] (wit.C), bioflawonoidy cytrusowe, stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca, celuloza mikrokrystaliczna – substancja wypełniająca, kapsułka (żelatyna – składnik otoczki, barwnik: E 171).
Gold-Vit C® 500 plus
500 mg witaminy C w postaci PureWay-C® w 1 kapsułce
Witamina C jest niezwykle istotna z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ bierze udział w wielu procesach biochemicznych i metabolicznych, które w nim zachodzą.Gold-Vit C® 500 plus to innowacyjny i bezpieczny suplement diety zawierający wysoką dawkę witaminy C, w postaci opatentowanej formy PureWay-C®.
Nowoczesna forma PureWay-C®:
- Dzięki powinowactwu do lipidowych struktur błon komórkowych wchłania się znacznie łatwiej i szybciej,
- cząsteczki PureWay-C® (witamina C) mają silne właściwości antyoksydacyjne oraz zdolności do usuwania wolnych rodników.
Udowodniona wyższość ultranowoczesnej witaminy C, w postaci PureWay-C®, nad niektórymi dostępnymi dotąd na rynku formami witaminy C*
Spośród produktów wytwarzanych w Polsce PureWay-C® dostępna jest wyłącznie w produktach Olimp Laboratories®.
Witamina C jest niezbędna dla naszego organizmu ponieważ:
- uczestniczy w utrzymaniu prawidłowej odporności,
- wpływa na zachowanie prawidłowej pracy układu immunologicznego, w trakcie oraz po intensywnych ćwiczeniach fizycznych**,
- jest niezwykle istotna w wielu procesach biochemicznych i metabolicznych,
- przyczynia się do prawidłowego tworzenia kolagenu i dzięki temu zapewnia prawidłowe funkcjonowanie kości, zębów, chrząstek, dziąseł, skóry i naczyń krwionośnych,
- pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Organizm ludzki nie potrafi samodzielnie syntezować witaminy C, dlatego musi być ona dostarczana wraz z pożywieniem, ewentualnie w postaci suplementów diety.
Zalecane dzienne spożycie witaminy C (RDA) wynosi 75 mg dla kobiet oraz 90 mg dla mężczyzn.
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta w wyniku intensywnego wysiłku fizycznego, w wyniku przebytych chorób, obniżonej odporności, a także w ciąży, laktacji oraz u osób palących tytoń i spożywających alkohol.
* Źródło: Pancorbo D, Vazquez C, Fletcher MA., Vitamin C-lipid metabolites: uptake and retention and effect on plasma C-reactive protein and oxidized LDL levels in healthy volunteers., Med Sci Monit. 2008 Nov;14(11):CR547-51.
** Korzystny efekt uzyskuje się stosując dawkę 200 mg oprócz zalecanego dziennego spożycia witaminy C.
Przeznaczenie
Gold-Vit C® 500 plus przeznaczony jest dla osób wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C, szczególnie dla narażonych na stres, palących papierosy, osób starszych oraz aktywnych fizycznie. Polecany szczególnie w okresie obniżonej odporności.
Dawkowanie
Zalecana porcja dzienna: 1 kapsułka raz dziennie po posiłku głównym lub inaczej po konsultacji z lekarzem.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Czy wiesz, że...
- Choć potocznie mówimy o niej witamina C, jej właściwa nazwa - to kwas askorbinowy (łac. acidum ascorbicum).
- Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie.
- Obecne w pokarmie bioflawonoidy przyczyniają się do zwiększenia wchłaniania witaminy C.
- U palaczy, ludzi w podeszłym wieku, osób przeziębionych, rekonwalescentów oraz sportowców wyczynowych i uprawiających sport amatorsko występuje wzrost zapotrzebowania na witaminę C.
- Sami musimy zadbać o uzupełnienie naszej diety w witaminę C, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie jej wyprodukować.
Oprócz człowieka, małpy, nietoperze, kapibary oraz świnki morskie nie syntetyzują witaminy C w swoich organizmach. - Witamina C wpływa na kondycję skóry i jest niezbędna do produkcji kolagenu. Witamina C sprawia, że nasza skóra dobrze funkcjonuje. Zdaniem wielu specjalistów, niewystarczająca ilość witaminy C może nasilić objawy starzenia i pojawienie się zmarszczek. Wsmarowywanie w skórę kremów i balsamów z witaminą C nie jest skutecznym sposobem jej aplikacji, ponieważ w tej postaci niemal natychmiast się utlenia. Najlepszą metodą zadbania o kondycję skóry jest odpowiednia podaż witaminy C wraz z dietą lub dodatkowa suplementacja. Witamina C uczestniczy w syntezie kolagenu, dlatego przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania skóry.Witamina C wpływa na kondycję skóry i jest niezbędna do produkcji kolagenu. Witamina C sprawia, że nasza skóra dobrze funkcjonuje. Zdaniem wielu specjalistów, niewystarczająca ilość witaminy C może nasilić objawy starzenia i pojawienie się zmarszczek. Wsmarowywanie w skórę kremów i balsamów z witaminą C nie jest skutecznym sposobem jej aplikacji, ponieważ w tej postaci niemal natychmiast się utlenia. Najlepszą metodą zadbania o kondycję skóry jest odpowiednia podaż witaminy C wraz z dietą lub dodatkowa suplementacja. Witamina C uczestniczy w syntezie kolagenu, dlatego przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania skóry.
- Oprócz pozytywnego wpływu na układ odpornościowy, witamina C wspomaga wchłanianie żelaza.
Witamina C przyczynia się do wzrostu przyswajalności żelaza niehemowego, tj. żelaza pochodzenia roślinnego. Fakt ten ma istotne znacznie w szczególności dla osób niejedzących mięsa, a także dla kobiet w wieku rozrodczym, u których stosunkowo często stwierdza się niedobór tego pierwiastka. - Nie musisz obawiać się wszystkich E w produktach! Witamina C stosowana jest jako dodatek do żywności, przeciwutleniacz chroniący produkt przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Kwas askorbinowy występuje pod symbolem E300, natomiast jego sole i estry mają symbole E301 – E304.
- To nie cytryna zawiera najwięcej witaminy C.
Najlepszym źródłem witaminy C są świeże owoce i warzywa. Wśród owoców królują: acerola, dzika róża, czarna i czerwona porzeczka, truskawki i kiwi, a wśród warzyw: natka pietruszki, tymianek, czerwona papryka, kapusta, rzeżucha, kalafior, szpinak i brukselka.